13. Komppania -ryhmähaastattelu


13. Komppania, Mikkeli

13. Komppania, Taistelija, Kuvaaja Pekka Ruhtinas, Sotahuuto 2016 Ruovesi

1. Mistä olette tulleet?
13. Komppania nykymuodossaan sai alkunsa Mikkelissä armon vuonna 2007, jolloin kaupunkiin perustettiin larp- ja roolipeliyhdistys Mikkelin Eloroolipelaajat. Yhdistyksen perustajista muutamat olivat käyneet aikaisemmissa sotahuudoissa ja herättelivät siitä innostuneena ajatusta oman SH-ryhmän perustamiseen. Tähän aikaan Mikkelin ryhmän nimenä toimi vielä Catalonian komppania.

2. Oliko ryhmällänne esikuvia tai onko niitä ajan myötä tullut?
Meillä on ollut pitkälti tapana tehdä hommat aika oman päämme mukaan, joten varsinaisia suoria esikuvia muista boffausryhmistä ei ole.

3. Mikä on ollut haasteellisinta ryhmän toiminnassa?
Ehdottomasti haastellisinta toiminnalle on ollut porukan hajautuminen ympäri Suomea. Vaikka ihan alusta asti mukana olleita jäseniä saapuu aina kiitettävästi Sotahuutoon, on esimerkiksi aktiivinen treenaaminen ryhmätasolla nykyään varsin paljon hankalampaa, kuin mitä se oli aloitellessa hommia 10 vuotta sitten.

Tästä johtuen esimerkiksi Noxbon arvo korostuu ainakin meidän ryhmälle paikkana, jossa voidaan oikeasti testailla isommalla porukalla taktiikoita hyvässä seurassa ja karistella pahimpia ruosteita panssareista.

4. Entä onko jotain oleellista muuttunut ryhmässänne perustamisen jälkeen?
Varmaan keskeisin käännekohta oli vuonna 2013 kun päätettiin viimein pistää taas Mikkelin oma porukka kasaan. Pari edellistä vuotta oltiin osallistuttu kootusti Sohuun Kuolan riveissä ja innostuksen ja väkimäärän kasvaessa päätettiin lopulta herättää taas 13. komppania henkiin. Sillä tiellä ollaan vieläkin.

5. Millaiseksi luonnehtelisit teidät ryhmänä juuri nyt?
Verenhimoiseksi. Pari viime Sohua meni vähän passiivisemmissa linjatunnelmissa ja kollektiivisella päätöksellä tällaisen himmailun aika on nyt ohi. Noxbossa testailtiin monipuolisesti suuntaa mihin halutaan kulkea ja lopputuloksena oli back to basics eli aggressiiviseen paukutukseen.

Kesän tapahtumiin ollaan kautta vuosien lähdetty 100% mättöasenteella. Keskeisimpänä meillä on kuitenkin ollut aina pehmeät arvot, kuten matala osallistumiskynnys, hauskanpito ja ryhmähenki.

Vuosien saatossa vakiintunut malli on osallistua ryhmänä Noxboon ja Sotahuutoon. Yksittäisiä jäseniä poikkeaa välillä muissakin eventeissä, mutta kuten ehkä näkyy (tähänkin kyselyyn vastaamisessa vierähti useampi tovi) ollaan tapahtumien ulkopuolella aika matalan profiilin ryhmä.

Sinäänsä hauskaa on, että vaikka 13. on jossain muodossa ollut olemassa aina vuodesta 2007 asti, tuntuu meillä olevan yhä yllä vähän uuden ryhmän leimaa. Tätä tietysti selittää hieman hämmentävä historia nimivaihdoksineen ja taukovuosineen. Silti pikaisella laskulla sanoisin, että keskiarvoisella 13. komppanialaisella on 5+ Sohua takanaan ja on meillä tietysti mukana vielä jokaiseen Sotahuutoon osallistunut veteraanikin.

6. Onko jotain erityistä seikkaa miten olette vaikuttaneet skenen kehittymisessä?
Catalonian komppanian kilpirynnäkköihin painottuva taktiikka tuntui aikoinaan olevan aika uusi juttu. Kilpirynnäköitä tietysti on ollut aina ennenkin, mutta näin raskaasti juuri rushaamiseen painottunutta ryhmää ei kai ennen meitä Sohussa ole ollut.  Pointtina tässä taktiikassa oli antaa vastaus jatkuvasti lisääntyville linja/keihäsryhmille.

Nyt ollaan duunaamassa myös Sotahuuto 2017. Se voidaan kai laskea jonkinlaiseksi kontribuutioksi. Huomattavaa tässä on erityisesti se, että 13. komppania järjestää 13. Sotahuudon. Tämä kielii meidän sadistisesta intohimosta sanaleikkeihin miekkaleikkien lisäksi.

7. Millaiset ovat tilanteet tai paikat missä ryhmänne pääsee loistamaan?
Rynnäkkö siihen kunnolla varustautumatonta ryhmää vastaan on kautta aikain ollut meille antoisinta ja tehokkainta aikaa Sohussa.

8. Minkä muiden ryhmien kanssa on ollut antoisinta taistella?
8.1 – Vastaan: Kuolan Kaarti

8.2 – Puolella: Special Orc Service

9. Mikä tai mitkä ovat ryhmänne vahvuuksia?
Ensimmäinen spontaani vastaus ryhmämme haavurilta oli: ”No tappaminen!”

Sohussa toiminnassa sanoisin kuitenkin ehkä mieluummin rynnäköinti ja raskaudesta huolimatta mobiilius. Yleisesti ottaen vahvuutena on, että huolimatta kaikista vierähtäneistä vuosista into boffaamista kohtaan on pysynyt elossa. Monet tyypit jaksaa yhä 10+ vuoden jälkeen käydä mätkimässä toisiaan Mikkelin viikkotreeneissä. Lisäksi meillä on hiton kovia Magic the Gatheringin pelaajia ja korkeita sotilasarvoja.

10. Mikä tai mitkä ovat ryhmänne heikkouksia?
Porukan hajaantuneisuus myös tässä. Hajaantuneisuuden takia ryhmätreenaaminen ja taktiikoiden testailu tapahtuu yleensä kunnollisessa mittakaavassa joko Noxbossa tai Sohu-lauantaina.

Toinen suuri heikkous on ehkä kaikkien aikojen rumimmat kilpihuput. Ne on pitänyt vaihtaa jo vuosia, mutta ikinä siihen ei tunnu löytyvän aikaa, rahaa tai ompelukonetta. (He-Man -lippu sen sijaan oli pelkkää bonusta, mutta se tulikin jo vaihdettua ”uskottavampaan”.)

Myös yritys viedä ryhmää staattisempaan linjamaiseen suuntaan lisäämällä keihäitä ja vähentämällä rynnäköintiä oli virhe.

11. Minne olette menossa ja miten sinne pääsette?
Haagin ihmisoikeustuomioistuimeen. Tämä toteutetaan kiehauttamalla verenkeitintä vähän kovemmalle.

Vakavasti puhuen pyrkimyksenä olisi ensisijaisesti varmistaa ryhmän jatkuvuus ja saada vuosittain mukaan myös uutta verta. Tulevaisuus näyttää tässä mielessä sinäänsä valoisalta, että ollaan nyt jo monta vuotta onnistuttu tuomaan reilut parikymmentä taistelijaa paikanpäälle ja mukana yleensä on ollut aina jokunen uusi harrastaja.

Haaveena olisi tietysti kasvattaa ryhmä massiiviseksi, hakata kaikki ja tuoda voitto kotiin.

12. Sotahuuto
12.1 – Mieluisin vihollinen: Kuolan Kaarti. Koska Mikkeli on Etelä-Savon pääkaupunki ja Kuopio Pohjois-Savon samaa virkaa toimittava pääpiste on mukava vääntää vastakkain vaikka ihan periaatteen vuoksi.

12.2 – Mieluisin liittolainen: Etelän Imperiumi. Kyseessä on massiivinen ja osaava ryhmä, mutta mieluisia heistä tekee erityisesti luistavat kommunikaatioyhteydet.

Tekniset tiedot:

Taisteluvahvuus ja jäsenmäärä: 20 [30]

Ryhmän juuret:
2007 Catalonian Komppania
2008 13. Komppania
2013 Nykyisessä muodossa

Ominaisin taistelutyyli: Raskas rynnäkkö, Murhapallo

Panssarointi: Raskas

Treenaus: Mikkelissä ollaan pidetty kesäkaudella ulkotreenejä aktiivisesti aina vuodesta 2007. Tällä hetkellä pyörii viikottain kahdet treenit ja talvella jatketaan sisätiloissa urheilusalissa.

Omissa treeneissä kuitenkin erittäin harvoin on porukkaa tai kiinnostusta treenata varsinaisia Sohutaktiikoita, vaan boffaaminen keskittyy enemmän vapaaseen mättöön, niityillä kirmailuun ja hauskanpitoon.

Kotipaikka: Mikkeli

Jäseniä muissa kaupungeissa: Hämeenlinna, Helsinki. Yksittäisiä jäseniä on tipoittain puolessa tusinassa muussa kaupungissa.

Rekryt, kyselyt ja lisätietoja? Mikkelin Eloroolipelaajat ry:n facebook-sivu on helpoin tapa ottaa yhteyttä.

Haastatteluun vastasi: Alustavat vastaukset: 13. komppania Noxbossa 2016. Editointi ja stilisointi: Roope Sillanpää – ryhmänjohtaja

13. Komppania, Mikkeli

13. Komppania, Kuvaaja Silja-Mirjam Leskinen, Sotahuuto 2016, Ruovesi