RiskiRetkeläiset -ryhmähaastattelu


Riskiretkeläiset, Tuusula

Riskeretkeläiset, Taistelija, Kuvaaja Rasmus Storm Bjerreskov, Sotahuuto 2016 Ruovesi

1. Mistä olette tulleet?
RiskiRetkeläisten syntytarina alkaa – niin kuin hyvät ideat aina – saunasta, kun perustajat Pekka ja Tiina pohtivat ajan olevan kypsä uudelle ryhmälle. 2012 Riski teki ensiesiintymisensä Sotahuudon taistelukentillä Härkälinnassa. Ryhmä palkittiin jo alkubriiffin aikana suurimpana uutena ryhmänä, taistelijoita oli paikalla 25, joista valtaosa ensimmäistä kertaa Sotahuudossa.

Nimi RiskiRetkeläiset on tietenkin väännös ristiretkeläisistä, ja ryhmän sisällä nimi lyhenee monesti pelkäksi Riskiksi. Väreiksi valikoitui valkoinen ja punainen, koska tätä kyseistä värikomboa ei Sotahuudossa ollut mielestämme vielä liikaa. Lause Tähtää tähän… oli alunperin Tiinan henkilökohtainen iskulause, joka oli kirjattuna tabardin selkään raksin yläpuolelle. Tämä aiheutti Sohussa paljon selkätökkäisyjä niin omilta kuin vihollisilta sekä taistelukentällä että sen ulkopuolella. Lause jäi kuitenkin elämään ja siirtyi jopa ensimmäisiin joukkue-paitoihin.

Vaikka Riski syntyi vasta Vappuna 2012, ja tuona vuonna mukana olleista taistelijoista valtaosa oli ensi kertaa Sotahuudossa, ei suinkaan kyse ollut täysin lajiin vihkiytymättömästä ryhmästä. Liki kaikki olivat boffanneet enemmän tai vähemmän aktiivisesti jo vuosia.
Riskin perustana on ollut alusta asti boffauksen ilo ja herrasmiesmäinen taistelu.

2. Oliko ryhmällänne esikuvia tai onko niitä ajan myötä tullut?
RiskiRetkeläisillä ei varsinaisesti aluksi ollut esikuvaa. Halusimme luoda toimivan linjaryhmän ja mainetta tuoneet järeät tornikilvet nähtiin kentällä jo 2012. 2013 kuultiin kehuja ”tulevasta SOS:sta” ja niin oikeastaan SOSista on tullut eräänlainen esikuva Riskille.

3. Mikä on ollut haasteellisinta ryhmän toiminnassa?
RiskiRetkeläisten määrän eläminen vuosien varrella on tuonut omat haasteensa. Alussa olleesta 25 tasitelijasta määrä on laskenut 11 aktiiviseen taistelijaan. Suurien tornikilpien kantajia on valitettavan vähän, sillä niiden raskaus ei ole innostanut montaakaan taistelijaa. Myös ryhmän laajalle levinneisyys on tuonut ongelmia yhdessä treenamiseen ja tämän takia vuonna 2014 Riskin itäsiipi irtautui omaksi aktiiviseksi ryhmäkseen eli Lappeenrannassa toimivaksi Norppasoturit-ryhmäksi.

4. Entä onko jotain oleellista muuttunut ryhmässänne perustamisen jälkeen?
Paljon on ehtinyt muuttua. RiskiRetkeläiset olivat kovasti matkalla suureksi linjaryhmäksi, mutta väkikato pysäytti tämän unelman hetkeksi. Vuonna 2014 Riski teki lippuliiton Vornan klaanin kanssa nimellä PeikonRiski. Vuosi oli molemmille ryhmille ns. hengähdystauko. Vuonna 2015 Riski otti kuitenkin edelleen takapakkia, edes ryhmän päällystö ei päässyt osallistumaan Sotahuutoon, vaan meiltä liittyi kolme taistelijaa Etelän Imperiumiin tuoksi vuodeksi. 2016 kentälle saatiin vain 11 taistelijaa.

RiskiRetkeläiset ovat tällä hetkellä suuren muutoksen alla. Koko ryhmän ulkoasu tulee muuttumaan rajusti ja ryhmän koko pyritään kasvattamaan jälleen suureksi. Unelma toimivasta linjaryhmästä ei ole kuollut, vaan sitä pusketaan eteenpäin suuremmalla innolla kuin koskaan.

5. Millaiseksi luonnehtelisit teidät ryhmänä juuri nyt?
RiskiRetkeläiset ovat iloista ja rentoa porukkaa. Treenejä on säännöllisesti ja aktiivisin ydinporukka tuntee toisensa hyvin. Koska ryhmän koko elää jatkuvasti, se tietenkin vaikuttaa toimintaakin.

Ryhmän tunnusmerkkeihin kuuluvat myös joukkuepaidat sekä joukkueviirit (2012 → chain-viiri, 2013 → scale-viiri).

Treeneistä ja kaikesta muustakin keskustelemme aktiivisesti niin Whatsapissa, tekstiviesteillä, puheluilla kuin Facebookissakin.

6. Onko jotain erityistä seikkaa miten olette vaikuttaneet skenen kehittymisessä?
Emme varsinaisesti ole olleet suuria vaikuttajia, mutta vuonna 2013 osa RiskiRetkeläisistä osallistui Kuninkaantekijöiden viimeiseen osaan Mustan Lootuksen riveissä. Tätä tapahtumaa varten kehittelimme ja toteutimme letkurunko-chakramit, jotka olivat käsittääksemme ensimmäiset tyyppinsä aseet skenessä. Chakramit saavuttivat tapahtumassa suuren suosion, mutta emme toistaiseksi ole tuoneet niitä Sotahuutoon, koska eivät ole mielestämme toistaiseksi sopineet viitekehykseen. Ehkä kuitenkin tulevina vuosina saamme nähdä taas chakramien viuhuvan..
Lisäksi koska treenipaikkamme on jo vuosia sijainnut julkisella paikalla, Tuusulan kesäteatterin montussa, on se tietenkin herättänyt kiinnostusta ohikulkijoissa ja ympäristössä. Pyrimme aina vastamaan kysymyksiin ja kertomaan lajista positiivisesti, ja meillä ovat saaneet aseita kokeilla kaikki pikkulapsista vanhuksiin. Lajia on markkinoitu kaikille kiinnostuneille ja rekryämistä pyrimme tehostamaan jatkossa.

7. Millaiset ovat tilanteet tai paikat missä ryhmänne pääsee loistamaan?
Paikoissa, joissa vihollislinjan etenemistä täytyy hidastaa tai pysäyttää kokonaan.

8. Minkä muiden ryhmien kanssa on ollut antoisinta taistella?
8.1 – Vastaan: Kaikki kontakti-tilanteet linjaryhmiä vastaan ovat olleet antoisia ja opettavaisia.

8.2 – Puolella: Ensimmäisenä Sohu-vuotena Maahinkainen antoi tärkeimmän kosketuksen linjatoimintaan. Sohut Niittoväen kanssa ovat olleet antoisia hyvän yhteistyön ansiosta. Lippuliitto Vornan klaanin kanssa toimi luontevasti.

9. Mikä tai mitkä ovat ryhmänne vahvuuksia?
Linjatoiminta ja huono huumori

10. Mikä tai mitkä ovat ryhmänne heikkouksia?
Linjatoiminta ja huono huumori

11. Minne olette menossa ja miten sinne pääsette?
Etulinjaan. RISKILLÄ!

12. Sotahuuto
12.1 – Mieluisin vihollinen: Kaikki

12.2 – Mieluisin liittolainen: Niittoväki, SOS, Etelän Imperiumi

Tekniset tiedot:

Taisteluvahvuus ja jäsenmäärä: 15 [15]. Jäsenmäärä elää jatkuvasti

Ryhmän juuret:
2007 osa RiskiRetkeläisistä taisteli Auerbachin kolonnassa
2008-2011 osa RiskiRetkeläisistä taisteli Tuonen Korpeissa
2012-2013 RiskiRetkeläiset
2014 PeikonRiski (RiskiRetkeläiset + Vornan klaani)
2015 osa RiskiRetkeläisistä taisteli Etelän Imperiumissa
2016 RiskiRetkeläiset

Ominaisin taistelutyyli: Linja

Panssarointi: Keskiraskas

Treenaus: RiskiRetkeläiset treenavat viikottain Tuusulassa (kesäteatterin montussa). Treenit painottuvat viikonlopulle ja nykyään treenipäiväksi on alkanut vakiintua lauantai. Treenit kestävät neljästä kuuteen tuntia.
Riski on myös järjestänyt oman ryhmänsä sisällä treeni-viikonlopun ja kiinnostuneille avoimia koko viikonlopun treenejä tullaan järjestämään jatkossakin, kun ryhmäkokoa saadaan kasvatettua.

Kotipaikka: Tuusula on Riskin virallinen kotipaikka, missä treenitkin järjestetään.

Jäseniä muissa kaupungeissa: Lohja, Vantaa, Tampere

Rekryt, kyselyt ja lisätietoja? Pr-yhteyshenkilönä toimii Tiina Tasanen (foorumilla Kuuhukka). Kyselyä voi laittaa sähköpostilla: Kuuhukka@hotmail.com tai facebookissa tai foorumilla. Jokaista ryhmäläistä saa toki kiskoa hihasta, koska meitä on helppo tunnistaa liikenteessäkin, kiitos joukkuepaitojen aktiivisen käytön 🙂

Haastatteluun vastasi: Tiina Tasanen – perustajajäsen, varapäällikkö, pr-natsi.
Pekka Bergqvist – perustajajäsen, ryhmänjohtaja, Herra IsoRiski.
Ryhmäläiset ovat osallistuneet haastattelun tekoon.

Riskiretkeläiset, Kuvaaja Tuntematon sotilas 13. komppaniasta, Sotahuuto 2016 Ruovesi